Bilde av engasjerte mennesker som jubler mens de ser på tv

Hvorfor ha lineær TV?

Selv om nordmenn stadig ser mindre lineær TV, betyr det ikke at slutten er her helt ennå. Det finnes flere gode grunner til å ikke hive dekoderen ut av vinduet med det første.

Summen av tilbud for konsumering av levende bilder er større enn noensinne, og derfor har våre vaner for TV-titting også endret seg. Det siste tiåret har det vært nedgang i antallet som bruker lineær TV. Streaming av filmer og serier, eller strømming som det kalles på norsk, har blitt populært.

Lineær TV-titting flatet ut i 2020

Ifølge SSBs mediebarometer var 2020 det første året at andelen som så på lineær TV, inkludert direktesendt nett-TV, holdt seg stabil etter flere års nedgang.

Likevel betyr ikke dette at lineær TV-titting, altså når man ser TV-programmer i den rekkefølgen kanalen har satt opp gjennom satellitt, kabel eller bakkenett, er over. Det er fremdeles grunner til at folk velger å beholde dekoderen i hjemmet.

Foretrekker direktesendt TV

En stor grunn til at mange fremdeles velger å se lineær TV er direktesendinger. Kantars TV- og online videoundersøkelse (TVOV) viser at når nordmenn ser på TV-kanaler, foretrekker de at det de ser er live. Det er tydelig at TV fortsatt har en sterk posisjon når det gjelder å vise programmer i sanntid.

Far og sønn ser på TV
Se det Live: Med lineær TV har du mulighet til å få med deg store begiventheter når det skjer, uten forsinkelser.

Det er særlig enkelte begivenheter folk helst ønsker å se når det skjer. Eksempler på dette er sportsbegivenheter, nyheter og andre underholdningsprogrammer som Melodi Grand Prix og 17. mai-sendinger. Dette henger kanskje sammen med at det ikke er det samme å se slike sendinger etter at det har skjedd, uansett om man vet utfallet eller ikke.

Dette kan skyldes at streaming via nettet ofte medfører forsinkelser, og da kan man få pushvarsler eller meldinger om for eksempel scoringer før man ser det på skjermen. Sånn sett har lineær TV en stor fordel i og med at det ikke forekommer forsinkelser.

Les mer om: Fotball på TV? Slik får du sett alt

Binge watching

Derimot blir serier stadig hyppigere konsumert når folk selv vil. Det er også i stor grad slutt på å måtte vente en uke før neste episode kommer – nå er det binge watching, eller serie-binging, som dominerer.

TV-titting foregår via nye plattformer og enheter, som smarttelefoner og nettbrett. TV-en i stua blir i større grad brukt som skjerm for å streame innhold. Med strømmetjenester som Netflix, Disney Plus og HBO trenger du bare internett og et abonnement for å strømme ubegrenset med filmer og serier.

Se på TV lineært eller på nett?

Selv om mange altså ikke ser like mye på lineær TV som før, kan man ikke si at det er fullstendig slutt helt ennå. Måten man ser på TV har bare endret seg, og som Kantars undersøkelse viser, blir TV fortsatt foretrukket når det er snakk om direktesendinger.

SSBs mediebarometer for 2020 viser også at det er 62 prosent som både har TV-en koblet på tradisjonell måte, for eksempel gjennom kabel-TV, samtidig som den er koblet til internett.

Det er derfor all grunn til å skaffe seg tilgang til lineær TV om man liker å se TV live, fortsatt foretrekker å følge TV-serier uke for uke, eller som tillegg til Apple TV, Chromecast eller andre dingser om du heller vil binge watche favorittserien.

Les også: Lisens - hva er det?