Bilde av engasjerte mennesker som jubler mens de ser på tv

Hvorfor ha lineær TV?

Selv om nordmenn stadig ser mindre lineær TV betyr det ikke at slutten er her helt ennå. Det finnes flere gode grunner til å ikke hive dekoderen ut av vinduet med det første.

Norske forbrukervaner er i endring når det gjelder TV-titting. Stadig færre setter seg ned og ser tv lineært, altså at de ser tv-programmer i den rekkefølgen kanalen har satt opp, gjennom satellitt, kabel eller bakkenett. Utviklingen gjelder spesielt blant yngre brukergrupper. Ifølge NRK Beta har TV-tittingen gått ned 40 prosent fra 2017 til 2018 for personer mellom 30–39 år.

Dette betyr ikke at folk har sluttet fullstendig å se lineært. Likevel, summen av tilbud for konsumering av levende bilder er større en noensinne og dette har en klar innvirkning på TV-vanene våre. TV-titting foregår via nye plattformer og enheter, som smarttelefoner og nettbrett, og TV-en i stua blir i større grad brukt som skjerm for å streame innhold.

Foretrekker direktesendt

Til tross for dette er det enkelte begivenheter folk ønsker å se lineært, og dette gjelder spesielt direktesendinger. Kantars TV- og online videoundersøkelse (TVOV) viser at når nordmenn ser på TV-kanaler foretrekker de at det de ser er live. I april 2018 var 104 av 124 minutter (84 prosent) av nordmenns TV-tid forbeholdt direktesendinger.

Dermed er det tydelig at tv fortsatt har en sterk posisjon når det gjelder å vise programmer i sanntid. Særlig sportsbegivenheter, nyheter og andre underholdningsprogrammer som Melodi Grand Prix og 17. mai-sendinger ser folk helst på når det skjer. Kanskje henger dette sammen med at det ikke er det samme og se slike sendinger etter at det har skjedd, uansett om man vet utfallet eller ikke.

Et eksempel på en sportsbegivenhet som samlet mange rundt TV-skjermen var VM-finalen i fotball sommeren 2018. Da satt over én million nordmenn og så kampen mellom Frankrike og Kroatia. Til sammenligning var det 33.000 som streamet finalen. Noe av grunnen til dette kan være at streaming via nettet ofte medfører forsinkelser, slik at man kan få pushvarsler eller meldinger om scoringer før man ser det på sin egen skjerm. Sånn sett har lineær TV en stor fordel i og med at det ikke forekommer forsinkelser.

Serie-binging

Serier derimot blir stadig hyppigere konsumert når folk selv vil, og det er også i stor grad slutt på å måtte vente en uke før neste episode kommer – nå er det binge watching som dominerer.

Kantar har tatt utgangspunkt i den danske krimserien Broen for å illustrere nordmenns nye seervaner, samt hvordan ulike grupper av befolkningen ønsker å følge serien på forskjellige måter. Undersøkelsen viser at befolkningen over 50 år stort sett valgte å følge første episoden lineært via tv-skjermen, mens de under 40 år så den online når de selv ønsket (video on demand). Summerer man antall seere som har sett innhold lineært, i reprise, opptak eller video on demand får man et samlet seertall som kalles Total Screen Rating, som blir et stadig viktigere begrep i sammenheng med tv-konsum.

Selv om mange altså ikke ser like mye på lineær TV som før, kan man ikke si at det er fullstendig slutt helt ennå. Måten man ser på TV har bare endret seg, og som Kantars undersøkelse viser blir TV fortsatt foretrukket når det er snakk om direktesendinger. Det er derfor all grunn til å skaffe seg tilgang til lineær TV om man liker å se TV live, fortsatt foretrekker å følge TV-serier uke for uke, eller som tillegg til Apple TV, Chromecast eller andre dingser om du heller vil binge watche favorittserien.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

tvpakker.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste tilbud på innholdstjenester!

Tilbud på tv-pakker