Slik finner du frem i dekoder-jungelen
De fleste TV-distributørene har et utvalg av flere dekodere med ulike funksjoner. Men hva er egentlig forskjellen på dem? Vi gir deg oversikten du trenger.
En TV-dekoder er en boks som oversetter digitale signaler over til fjernsynet slik at det blir mulig for deg å se på TV, og sørger for at du har lyd og bilde. Dekoderen kommer i flere varianter, og de ulike TV-leverandørene tilbyr ofte ulike typer, med ulike funksjoner.
Hvilken dekoder bør man velge?
Selskapene tilbyr forskjellige typer dekodere, som gjerne fordeler seg etter hvor avanserte funksjoner de har innebygget. Det gir deg god valgfrihet når det kommer til hvilken dekoder du skal velge.
Dersom du skal ha dekoder til flere TV-er, kan det kanskje være greit å variere hvilken dekoder du har på de forskjellige TV-ene. Du har sannsynligvis ikke det samme behovet for TV-en som står på hytta som med TV-en hjemme i stua. Dekoderen er også som oftest priset etter funksjonalitet.
PVR-dekoder
Siden det norske TV-markedet ble digitalisert, har PVR-dekoderen vært «folke-dekoderen» i Norge. PVR står for «personal video recorder», og som det antydes i navnet er hovedfunksjonen til disse dekoderne å gjøre opptak av TV-sendinger.
Med en PVR-opptaker kan du ta opptak av sendinger som går samtidig med en sending du ønsker å se direkte. Du kan i tillegg bruke opptaksfunksjonen til å pause direktesendinger.
PVR-dekoderne leveres ofte med ulik lagringskapasitet. Huskeregelen er rett og slett at jo mer innhold du vil ta opp og beholde, jo mer lagringskapasitet trenger du. Dersom du i all hovedsak ønsker å bruke dekoderen til å pause og spole i direktesendinger, trenger du ikke all verdens med lagringskapasitet, ettersom dette bare lagres midlertidig. Skal du derimot ha hele serier lagret på dekoderen, bør du vurdere lagring opp mot 100 gigabyte
Det er viktig å merke seg at på grunn av TV-rettigheter er det verken lovlig eller mulig å eksportere ut det du tar opp på PVR-dekoderen.
Les mer om: Teknologier for TV-mottak
Smart-dekoder
I dag har de fleste dekoderne en mulighet for å koble seg til Internett. På den måten er det for eksempel mulig å leie filmer eller lignende.
Smart-dekoderne tar dette et steg lenger. På samme måte som med en smarttelefon er det mulig å laste ned apper som gir deg nærmest ubegrenset med funksjonalitet. Du kan for eksempel laste ned spill, nyhetsapper, strømme-apper og den slags. Som oftest er smart-dekoderne toppmodellene, og de mest avanserte dekoderne som tilbys av TV-distributørene.
Vanligvis har smart-dekoderne en opptaksfunksjon på akkurat samme måte som de ordinære PVR-dekoderne. Med tanke på mulighetene for å laste ned apper til dekoderen blir lagringskapasitet hakket viktigere enn for PVR-dekoderne – husk at appene også spiser av lagringen.
HD-dekoder
Til tross for at HD, altså TV-sendinger med høy oppløsning, har vært standard i over ti år allerede, bruker TV-distributørene fremdeles denne termen på en del av dekoderne som selges. Vanligvis er dette betegnelsen på en dekoder med begrenset funksjonalitet, gjerne uten muligheter for å gjøre opptak.
Uansett hvilken type dekoder du er på jakt etter, er det et poeng å sjekke hvilken bildeoppløsning og lydkvalitet dekoderen leverer. TV-signalene sendes stort sett i samme oppløsning som er overkommelig for det fleste dekodere, men dersom du skal bruke dekoderen til å strømme eller leie filmer og serier kan dette være greit å sjekke opp i.
Det hjelper lite å ha et fancy 4K-fjernsyn dersom boksen som sender bildene til TV-skjermen uansett ikke leverer mer enn for eksempel 2,5K oppløsning.
Bruk av programkort
Svært mange av TV-pakkene leveres sammen med et fysisk programkort som du må sette i dekoderen før du kan bruke den. Dette kan lettest sammenlignes med SIM-kortet du har på mobiltelefonen din.
Dersom du eksempelvis kjøper dekoderen din brukt og ikke direkte fra TV-distributøren din, er dette noe du bør sjekke opp. Noen dekodere fungerer ikke uten et programkort fra samme TV-distributør, og noen programkort fungerer tilsvarende bare på originale dekodere fra distributøren.
Det er ditt ansvar som forbruker å sjekke vilkårene til TV-distributøren før du eventuelt går til innkjøp av en annen type dekoder enn det distributøren selger. Generelt anbefales det å gå for løsningene distributøren din tilbyr – det vil i de fleste tilfeller by på den beste brukeropplevelsen, og dersom noe skulle gå galt underveis vil kundeservice som oftest ha løsningen på problemet klart for deg.
Les også: Hva skiller de ulike kanalpakkene?