Bilde av en dekoder i forgrunnen med en tv i bakgrunnen

Slik finner du frem i dekoder-jungelen

De fleste TV-distributørene har et utvalg av flere dekodere med ulike funksjoner. Men hva er egentlig forskjellen? Vi gir deg oversikten du trenger.

Typene dekodere som selskapene tilbyr fordeler seg gjerne etter hvor avanserte funksjoner de har innebygget. Det gir deg god valgfrihet når det kommer til hvilken dekoder du skal velge.

Dersom du skal ha dekoder til flere TVer kan det kanskje være greit å variere hvilken dekoder du har på de forskjellige TVene. Du har sannsynligvis ikke samme behov for TVen som står i stua som på hytta i kjellerstuen. Som oftest er også dekoderne priset etter funksjonalitet.

PVR-dekoder

Siden det norske TV-markedet ble digitalisert for et snaut tiår siden har PVR-dekoderen vært «folke-dekoderen» i Norge. PVR står for «personal video recorder», og som det antydes i navnet er hovedfunksjonen til disse dekoderne å gjøre opptak av TV-sendinger.

Med en PVR-opptaker kan du ta opptak av andre sendinger som går samtidig med en annen sending som du ønsker å se direkte. Du kan i tillegg bruke opptaksfunksjonen til å pause direktesendinger.

PVR-dekoderne leveres ofte med ulik lagringskapasitet. Huskeregelen er rett og slett at jo mer innhold du vil ta opp og beholde, jo mer lagringskapasitet trenger du. Dersom du i all hovedsak ønsker å bruke dekoderen til å pause og spole i direktesendinger trenger du ikke all verdens med lagringskapasitet ettersom dette bare lagres midlertidig. Skal du ha hele serier lagret på dekoderen bør du vurdere lagring opp mot 100 gigabyte.

Det er viktig å merke seg at på grunn av TV-rettigheter er det verken lovlig eller mulig å eksportere ut det du tar opp på PVR-dekoderen.

Smart-dekoder

I dag har de fleste dekoderne en mulighet for å koble seg til Internett. På den måten er det for eksempel mulig å leie filmer eller lignende.

Smart-dekoderne tar dette ett steg lenger. Som med en smart-telefon er det mulig å laste ned apper som gir deg nærmest ubegrenset med funksjonalitet. Du kan for eksempel laste ned spill, nyhetsapper, strømme-apper og den slags. Som oftest er smart-dekoderne de mest avanserte dekoderne som tilbys av TV-distributørene og er toppmodellene.

Vanligvis har smart-dekoderne en opptaksfunksjon på akkurat samme måte som de ordinære PVR-dekoderne. Med tanke på mulighetene for å laste ned apper til dekoderen blir lagringskapasitet hakket viktigere enn for PVR-dekoderne – husk at appene også spiser av lagringen.

HD-dekoder

Til tross for at HD, altså TV-sendinger med høy oppløsning, har vært standard i over ti år allerede bruker TV-distributørene fremdeles denne termen på en del av dekoderne som selges. Vanligvis er dette betegnelsen på en dekoder med begrenset funksjonalitet, gjerne uten muligheter for å gjøre opptak.

Uansett hvilken type dekoder du er på jakt etter er det et poeng å sjekke hvilken bildeoppløsning og lydkvalitet som dekoderen leverer. TV-signalene sendes stort sett i samme oppløsning som er overkommelig for det fleste dekodere, men dersom du skal bruke dekoderen til å strømme eller leie filmer og serier kan dette være greit å sjekke opp i. Det hjelper lite å ha et fancy 4K-fjernsyn dersom boksen som sender bildene til TV-skjermen uansett ikke leverer mer enn for eksempel 2,5K oppløsning.

Kort

Svært mange av TV-pakkene leveres sammen med et fysisk programkort som du må sette i dekoderen før du kan bruke den. Dette kan lettest sammenlignes med SIM-kortet du har på mobiltelefonen din.

Dersom du eksempelvis kjøper dekoderen din brukt og ikke direkte fra TV-distributøren din, er dette noe du bør sjekke opp. Noen dekodere fungerer ikke uten et programkort fra samme TV-distributør, og noen programkort fungerer tilsvarende bare på originale dekodere fra distributøren.

Det er ditt ansvar som forbruker å sjekke vilkårene til TV-distributøren før du eventuelt går til innkjøp av en annen type dekoder enn det som distributøren selger. Generelt anbefales det å gå for løsningene som distributøren din tilbyr – det vil i de fleste tilfeller by på den beste brukeropplevelsen, og dersom noe skulle gå galt underveis vil kundeservice som oftest ha løsningen på problemet klart for deg.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

tvpakker.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste tilbud på innholdstjenester!

Tilbud på tv-pakker