Illustrasjonsbilde av fotball på tv

Fotball på TV? Slik får du sett alt

Slik får du best pris på direktesendinger fra Eliteserien, Premier League og alle de andre populære ligaene.

Innhold:
  1. Kartlegg dine behov og ønsker
  2. Norsk fotball
  3. Engelsk fotball
  4. Landslag
  5. Europacupene
  6. Øvrig europeisk fotball

Fotball er fortsatt en av de få tingene som får oss til å sette oss foran den lineære TV-skjermen. Under forteller vi deg på hvilke kanaler du får sett de ulike ligaene, og hvilke distributører som eier rettighetene.

Da TV 2 de siste årene har satt opp prisene på sine sportskanaler, har distributørene måtte følge etter. Vi gir deg likevel en guide på de beste prisene, avhengig av hvilken liga du ønsker å se.

Kartlegg dine behov og ønsker

For å finne den beste TV-pakken som passer dine behov og ønsker, er det enkelte spørsmål du må stille deg selv.

1) Hvilke kamper er du mest interessert i å se?
Vil du følge ditt lokale lag i Eliteserien, eller favorittlaget i Premier League? Hva med landskamper? Eller er du den som absolutt må få med seg alt?

2) Når har du faktisk tid og mulighet til å se fotball?
Det passer særdeles dårlig å se Europacupene når du uansett er opptatt på kveldstid i ukedagene.

3) Hvordan ønsker du å se fotball?
Vil du se kampene hjemme på flatskjermen? Eller er du den som ofte er på farta og som tar med laptop, nettbrett eller mobil? Om det siste gjelder deg, kan en strømmebasert løsning være god.

Norsk fotball

Logoen til Eliteserien
Eliteserien er populær blant norske TV-seere

Den norske Eliteserien, som tidligere var kjent som Tippeligaen, ruller fra slutten av mars til begynnelsen av desember. Rettighetene til både Eliteserien og OBOS-ligaen (1. divisjon) er det Discovery som har, og de eier kanaler som TVNorge, Eurosport og MAX. Toppserien for kvinner og norgesmesterskapet for både menn og kvinner sendes på NRK eller TV2.

Hver runde i Eliteserien sendes et mindre antall av kampene på «vanlige» kanaler, som TVNorge og MAX, som ofte tilhører grunnpakken på TV. Som regel er det de store klubbene som Vålerenga, Brann, Rosenborg og Molde som sendes på disse kanalene. De mindre klubbene derimot, i tillegg til alle kampene fra OBOS-ligaen, går på kanaler du må betale ekstra for, som Eurosport.

Følger du i hovedsak en klubb som tilhører den siste kategorien bør du nok gå for en pakke som inkluderer alle Eurosport sine kanaler. Denne pakken er inkludert i RiksTV sin Rikspakke, og er ellers en forholdsvis billig tilleggspakke hos de andre TV-distributørene.

Om du vil ha tilgang til alle kampene, eller bare foretrekker å ha dem tilgjengelig på flere enheter, er det å opprette et strømmeabonnement hos Discovery+ et alternativ. Dette koster 179 kroner i måneden, og du vil i tillegg få tilgang til mye annen sport Eurosport har rettighetene til.

Les mer: Hva skiller egentlig de ulike kanalpakkene?

Engelsk fotball

Logoen til Premier League
Mange nordmenn har et tett forhold til den engelske Premier League, og hver uke følger over 100 000 nordmenn kampene fra England.

Nordmenn elsker engelsk fotball, og dette er nok den ligaen som følges tettest av norske TV-seere. Dette til tross for at engelsk Premier League kun sendes på lukkede kanaler, som man må betale ekstra for.

TV 2 Sport 1 og 2

Den billigste, men også mest begrensede måten å se Premier League på hver uke, er å abonnere på TV 2 Sport 1 og 2. Her sendes den tradisjonsrike «Tippekampen» hver lørdag klokken 16:00, men dette er også den eneste kampen du vil få se i løpet av uka. Om du skaffer deg denne kanalen får du tilgang til noe europeisk fotball i tillegg . TV 2 Sport 1 og 2 er en billig tilleggspakke som dessuten er inkludert i flere av grunnpakkene til de store TV-distributørene, for eksempel hos RiksTV. TV 2 Sport 1 og 2 koster vanligvis rundt en hundrings.

TV 2 Sport Premium

Ønsker du imidlertid å se så mye som mulig av engelsk fotball på TV, må du skaffe deg TV 2 Sport Premium. Dette er en tilleggspakke som koster mellom 699 og 899 kroner i måneden, avhengig av hvilken distributør du er kunde av.

Merk: TV 2 har kun rettighetene til å sende én av kampene fra hovedrunden som normalt går lørdag ettermiddag. Følger du ett av de mindre engelske lagene i Premier League, er med andre ord sjansen liten for at du får sett så veldig mange flere enn kampene laget ditt har mot de store topp 6-lagene. I forbindelse med hovedrunden har imidlertid TV 2 Sport Premium en egen målshow-sending der du får sett alle målene fra kampene som ikke sendes direkte fortløpende.

TV 2 Play

Et siste alternativ er å streame fotballen gjennom TV 2 Play. De samme begrensningene med antall kamper gjelder her, men du har større frihet til å se kampene på flere enheter. Å strømme har ikke noen særlige økonomiske fordeler: Fullt abonnement som gir tilgang til all sport koster 669 kroner i måneden, omtrent det samme som du må ut med dersom du får kanalene levert i en TV-pakke.

Les mer: Slik finner du frem i dekoder-jungelen

Landslag

Logoen til Nations League
Kvalifiseringene til VM og EM for menn i Europa har fått et nytt tilskudd: Nations League.

De store fotballmesterskapene er lovpålagt å sendes på åpne kanaler i Norge. Det samme gjelder det norske landslagets gjeldende kamper, som for eksempel kvalifiseringskamper til store mesterskap.

Dersom du vil se kamper med andre landslag, avhenger mye av tilfeldigheter og hvilket kontinent landslaget du vil følge er fra. For eksempel er den europeiske kvalifiseringen til både EM og VM, samt Nations League, kjøpt opp av TV 2 de kommende årene. Det betyr at dersom du allerede har TV 2 Sport 1 og 2 som tilleggspakke, vil du få med deg det aller meste av europeisk landslagsfotball gjennom denne pakken.

Når det gjelder landslag fra de øvrige kontinentene, er det noe mer tilfeldig hva som blir sendt på kanaler som sendes i Norge. Typisk vil oppgjør mellom store nasjoner ofte bli sendt på enten V Sport (tidligere Viasat) eller Eurosport sine kanaler, men det er lite systematikk i dette.

Europacupene

Logoen til Champions League
Spesielt sluttspillet om våren i Champions League samler mange fotballinteresserte nordmenn rundt skjermene.

De to store klubbturneringene i Europa, Champions League og Europaligaen, vises naturligvis på norsk TV. Champions League sendes på TV 2, mens Europaligaen sendes på V Sport-kanalene (tidligere Viasat).

Champions League

For å se alt av Champions League trenger du et abonnement på TV 2 Sport Premium. Dette koster fra 699 kroner i måneden, og gir deg tilgang til alle kampene i Champions League og La Liga (Primera Division). TV 2 Sport 1 og 2 viser to kamper i uka fra Champions League, og er et greit alternativ dersom det ikke er så viktig for deg hvilket lag som vises.

Om du derimot har et abonnement på TV 2 Play, vil du kunne se Champions League og La Liga fra 329 kr i måneden.

Europaligaen

Rettighetene til Europaligaen eies av NENT group, som blant annet eier kanalene V Sport og V4 (tidligere Viasat 4). Enkelte kamper sendes på V Sport-kanalene. Om du ønsker å se alle kampene kan det gjøres på Viaplay. Med abonnementet på Viaplay kan du også se Bundesliga. Dette koster 329 kr i måneden og da får du, i tillegg til sportspakken, tilgang på filmer og serier Viaplay distribuerer.

Les mer: Teknologier for TV-mottak

Øvrig europeisk fotball

Som nevnt over er tysk Bundesliga inkludert i V Sport (tidligere Viasport) sin pakke. Denne pakken er tilgjengelig gjennom de fleste distributørene, og fås også som et strømmealternativ gjennom Viaplay.

Italiensk Serie A eller Ligue 1 er ikke mulig å se på norsk lineær TV. Mens Serie A ikke er mulig å strømme noen sted, er det mulig å strømme Ligue 1 gjennom Direktesport.no. For å følge Messi i PSG de neste årene, må du ha et abonnement hos en avis tilhørende Amedia. Et abonnement hos en avis i Amedia varierer, men koster mellom 149 og 249 kr i måneden. Enkelte Amedia-aviser har Digital UNG-abonnement for unge under 30 år med rimeligere månedspris, slik som Telemarksavisa og Avisa Oslo.

Er du på jakt etter en sportspakke til TV? Fyll ut skjemaet i dag og sammenlign tilbud her!